Gå videre til hovedindholdet

Hvad laver Danmarks Biblioteksforening på folkemødet? #FMDK

Efterhånden er det vel ikke nogen hemmelighed, at folkemødet i år har er blevet noget helt andet, end end den folkelige politikfestival det havde udviklet sig til.

Se også Folkemødet er demokratisk samtale #FMDK #Bibzonen

Først var der ekstreme danske foreninger, som inviterede udenlandske ekstremister og siden da der blev udskrevet valg og alle folketingspolitikerne meldte fra.

At ekstremister som Gert Wielders fra Holland er inviteret kan undre mig og at det erklærede fascistiske græske parti Gyldent Daggry er med, synes jeg er helt ude i skoven.

Det er i den grad tankevækkende at dansk forening som "Trykkefrihedsselskabet" der officielt er sat i verden for at kæmpe for ytringsfrihed, vælger at invitere en ekstremist som Wilders, da hans politiske agenda er mere end svær at forene med ytringsfrihedsbudskabet. Mest kendt er det nok, at Wilders ved flere tilfælde har foreslået at forbyde Koranen, og der er vel ikke ligefrem foreneligt med trykkefrihed eller ytringsfrihed.

Personligt synes jeg ikke hverken hans budskab eller de græske fascisters indmarch er foreneligt med folkemødets ånd. SÅ jeg vil holde mig langt væk fra dem og blæse deres budskaber en lang march. Men jeg drager ikke i tvivl, at de er i deres ret til at udtrykke deres holdninger også på Bornholm, for det er hele grundlaget for den danske måde at tænke demokrati. 

Dybest set er det også i det demokratiske lys, at bibliotekerne deltager i folkemødet. Jeg har selv deltaget i alle årene, og i de sidste tre år, er vi en række biblioteksorganisationer, som er gået samme om at skabe vores helt egen debatscene Bibzonen. Her byder vi op til debat, om demokrati, kultur, biblioteker og blander det hele med underholdning og kultur, så der er noget for enhver smag. Altså næsten det samme som et rigtigt bibliotek gør til hverdag.

På denne store politiske festival gør vi det bare i en politisk kontekst, hvor vi byder politikerne inden for og udfordre dem til debat. Det har været vældig udbytterigt i de seneste år (se mere) hvor der har været mange debatter, som også efterfølgende har trukket spor både i biblioteker og på det politiske niveau.

Men også det er ændret i år. Det skete det øjeblik hvor statsministeren udskrev valg, for så meldte folketingspolitikerne naturligt nok afbud. De er nemlig i valgkamp, og den skal kæmpes hjemme i de kredse hvor de stiller op og borgerne kan stemme på dem. Det har også betydet at vi i år ikke har nogen folketingspolitikere på scenen, og at kulturministeren ikke kommer og åbner ballet, som hun plejer.
Se mere om politikernes fravær på min private  Folkemøde 15; som at arrangere sit eget bryllup med svigermor i stedet for sin udkårne #fmDK
Heldigvis er vi i bibliotekerne så privilegerede, at kultur er vores brændstof, så vi har så rigeligt kompenseret med en masse kulturelle fyrtårne. Yderligere er folkebibliotekerne jo drevet af kommunerne og der er heldigvis rigtig mange kommunalpolitikere, som deltager, så vi har igen i år fået lavet et spændende program som forhåbentlig igen vil trække fulde huse.

Kom forbi bibliotekssektorens telt ”BIBZONEN” se det fulde program her  
FØLG DB formand Steen B. Andersen
Eller mig vil Facebook eller twitter 
 Den første debat vi lægger ud med til åbningen den 12. juni 15:30 - 17:00, hvor jeg selv får fornøjelsen af at stå på scenen.


Clement Debat – Åbningsdebat i Bibzonen 
Kom og vær med til at skyde Folkemødet i gang i Bibzonen! Clement styrer debatten, når biblioteket som public service institution diskuteres. Hvilke områder skal, bør og må bibliotekerne favne? Hvad er perspektiverne og hvordan kan biblioteket styrke demokratiet?
Beskrivelse:
Biblioteket er Danmarks mest besøgte public service institution og er i mange kommuner den største institution på budgettet. Bibliotekernes opgaver er de seneste år udvidet voldsomt, hvor en af de tydeligste udvidelser er borgerservice. Folkebibliotekerne spiller også en større rolle i forhold til uddannelsesområdet i samarbejder og serviceaftaler med skoler og uddannelsesinstitutioner. I mange lokalsamfund er biblioteket den centrale kulturinstitution som omdrejningspunkt for de kulturelle oplevelser og borgernes mødested. Biblioteket er derfor ofte stedet for den demokratiske debat, hvor biblioteket selv sætter dagsorden eller lægger hus til. Clement Kjersgaard lægger op til debat, hvor debattørerne giver et kort indlæg og efterfølgende udfordres med spørgsmål som: Hvem skal sætte opgaven og trække grænsen? Skal politikerne blande sig eller er biblioteket ”folkets” institution, der skal have autonomi som Det Kgl Teater og DR? Hvor provokerende må en offentlig institution være?
Deltagere:
Clement Kjersgaard, Ordstyrer. Joy Mogensen, Borgmester Roskilde, Socialdomokratiet. Carl-Christian Ebbesen, Kulturborgmester København, Dansk Folkeparti. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteksforening. Pernille Drost, Vicedirektør og Nationalbibliotekschef, 







Dette års tema i Bibzonen er "Bibliotek - Demokrati - læring"

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe