Gå videre til hovedindholdet

”Sjælens Apotek” er vel et bibliotek

I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel  og livskvalitet.

 I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges  bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel 
 og livskvalitet.  

Faldt over denne indledning til en rapport om kulturens betydning for sundhed, som er skrevet af Sundhedsinnovator i Ikast-Brande Kommune, Peter Thybo

”Sjælens Apotek” – en oplevelse på St. Gallens stiftsbibliotek, Schweiz

I en ferie besøgte min hustru og jeg et Benediktinerkloster i St. Gallen grundlagt i 719. Klosteret, som er et af verdens ældste og største, er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv - det var et  åndeligt og kulturelt centrum i Europa. Udover et scriptorium opførtes i 1758 et stiftsbibliotek, som  er  kendt for at have en af de smukkeste rokokosale i Schweiz, berømt for malerier, forgyldte billed- kærerarbejder – og især 150.000 bøger med bl.a. en samling af de ældste illuminerede håndskrifter i  Europa.

 Jeg skriver senere til biblioteket for at få betydningen af en inskription ”Psyches Iatreion”, der vakte  min opmærksomhed, og som står skrevet over den fint dekorerede indgangsdør til bibliotekssalen.  Jeg modtager, i min oversættelse, følgende interessante svar fra biblioteket:

 Hjertelig tak for Deres spørgsmål om indskriften ”Psyches Iatreion”. Ifølge den græske historiker  Diodorus Siculus stammer indskriften fra den ægyptiske konge Ramses II (1293 – 1224 f.Kr.)  tempelbibliotek. Indskriften var naturligvis på ægyptisk, men er oversat til græsk af Siculus.

 ”Psyches Iatreion” betyder ”Sjælens Apotek” og er det ældste overleverede biblioteksindskrift, man  har kendskab til. På engelsk oversættes udtrykket ofte med ”Place for healing of souls”.

 ”Sjælens Apotek” blev brugt som indskrift til St. Gallens stiftsbibliotek, og da biblioteket lå lige  over for klostrets sygehus (sanatorium) havde man således et helbredende sted for kroppen og et  helbredende sted for sjælen placeret ved siden af hinanden.

 Mit freundlichen Grüssen
 Franziska Schnoor, M.A.
 Wissenschaftliche Mitarbeiterin, Stiftsbibliothek St. Gallen


 I bibliotekernes funktion finder man således en grundlæggende og ældgammel forståelse for, at  man i litteraturen kan finde lindring, indsigt og forståelse for det levede liv. På denne måde bygges  bro mellem fortid og nutid; mellem tidligere tiders visdom og nutidens stigende opmærksomhed  på, at litteratur – og andre kunstarter og kulturelle aktiviteter – vil kunne fremme menneskers trivsel  og livskvalitet.

Men se selv den i øvrigt interessante rapport om kulturens betydning for sundhed

Vändpunkt – Förslag om kultur och hälsa i nordisk samverkan

Region Skåne har på uppdrag av Nordiska Ministerrådet genomfört en kartläggning av praxis, forskning och utbildning inom området kultur och hälsa i Norden. 
Vändpunkt rapportomslagRapporten är i två delar:
  • Del 1 innehåller sammanfattningar, analys av kartläggningsmaterialet och förslag till gemensamma nordiska insatser, intervjuer med politiker och en översikt av det nordiska samarbetet inom området samt perspektiv på kultur och hälsa och kopplingen däremellan.
  • Del 2 innehåller kartläggningsmaterialet om forskning, utbildning, praxis och projekt som samlades in i samband med projektarbetet.

Dokument



    Kommentarer

    1. Spændende læsning - og der sker jo rigtig meget på dette område! Torsdag 25. februar 2016 har vi temadag "Læsning giver livsglæde" over projektet af samme navn. Vi præsenterer og perspektiverer vores erfaringer - kom gerne og være med på Horsens Kunstmuseum! Se program og tilmelding her https://horsensbibliotek.dk/om-bibliotekerne/projekter/laesning-giver-livsglaede

      SvarSlet

    Send en kommentar

    Populære opslag fra denne blog

    Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

    "Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

    Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

    Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

    Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

    Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe