Gå videre til hovedindholdet

Mit folkemøde #FMdk

Et festligt øjeblik i 2014, hvor bibliteksdebats
forfatter har taget hår på.
Jeg har været med på folkemødet på Bornholm i de fem år det har eksisteret. Når jeg ser tilbage på den spæde start til den politiske festival det er i dag, er jeg imponeret og synes det udvikler sig fantastisk og at debatterne mange steder løfter sig som en ramme om den demokratiske samtale,  vi alle har brug for hvis vi skal styrke vores demokrati. Specielt der hvor politikere, meningsdannere og folket møder hinanden unplugt - altså helt uden at blive vredet gennem en mediemaskine der er på evigt jagt efter den"gode historie" og tror den skabes gennem konflikt. Folkemødet har udviklet sig til at blive den demokratiske samtale om at skabe løsninger til fælles bedste, og hvor man også som tilskuer bliver klogere. Det er ikke så ofte man oplever det med mediernes debatter, hvor deltagerne er castet til at være uenige.  






Se alle Bibzonens events her

Igen i år er jeg med i flere forskellige typer debatter, hvilket jeg glæder mig til som en lille dreng, der venter på juleaften. Det er fedt at blive ramt af den der politiske festivalstemning, at deltage i samtaler på fælles primisser. Bibliotekerne er massivt til stede på Folkemødet i år. Både i Bibzonen og Bornholms Biblioteker som sammen med Folkeuniversitet laver rigtig mange debatter. Et tema for os er også netop debatten og bibliotekernes rolle som facilitator for den demokratiske samtale.

Det sætter vi bl.a. fokus på i debat med Kulturminister Bertel Haarder



Jeg er qua mit job som direktør i Danmarks Biblioteksforening naturligt nok involveret i en del af biblioteksdebatterne, men for mig bliver det endnu mere intenst når jeg bevæger mig ud af fagligheder og krydseklinger med andre fagligheder. Noget af det som faktisk er styrken ved folkemødet, hvor politikere og fagfolk mødes og udfordre hinanden. (hvilket jo ikke er så fremmed for mig, da det netop er hele grundstrukturen i Danmarks Biblioteksforening, men det er jo en ganske anden historie)

En debat jeg ser særligt frem til er når Kulturen i Rosengade indbyder til: debat om kulturens rolle i samfundet, hvor jeg skal modererer. 


Hvad kan Kultur Gøre for By og Borger?

Arrangør:
Rosengade - Kunst & Kultur Live. Organisationen Danske Museer. Teatrenes Interesseorganisation.
Dag:
17. juni 11:30 - 12:15

Resumé:
Kunne man forestille sig at kulturinstitutioner i fremtiden helt automatisk spiller tæt sammen med f.eks. sundheds- og socialsektor og uddannelsessektor? Og er det kommuner, stat eller nogle helt andre, der skal vise vejen? Hvordan kommer vi videre med udviklingen?
Beskrivelse:
Kunne man forestille sig at kulturinstitutioner i fremtiden helt automatisk spiller tæt sammen med f.eks. sundheds- og socialsektor og uddannelsessektor? Og er det kommuner, stat eller nogle helt andre, der skal vise vejen? Hvordan kommer vi videre med udviklingen? Deltag i dialog med to politikere og to kulturaktører om at finde en fælles vej, og med inspiration fra nogle der bygger broer mellem sektorer.
Deltagere:
Jane Jegind, By- og Kulturrådmand, Odense Kommune og KL. Flemming Møller Mortensen, Sundhedsordfører mv, Socialdemokraterne. Gitta Malling, Formand, Teatrenes Interesseorganisation. Frank Allan Rasmussen, Formand, Organisationen Danske Museer. Allan Klie, Teaterchef, Københavns Musikteater. Bjarne Bruun Jensen, Forskningschef for sundhedsfremme, Steno Diabetes Center. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks biblioteksforening.

Eller når Folkeuniversitetet indbyder til denne

Hvordan kan man følge med i politik, når man er ordblind?

Arrangør:
Folkeuniversitetet.
Dag:
16. juni 17:30 - 18:30

Sted:
F13 Folkeuniversitetet - Ved Allinge Røgeri / Bibliotek

Resumé:
Ordblinde er Danmarks største handicapgruppe. Det er en særlig demokratisk udfordring at de ordblinde er afskåret fra de sædvanlige kanaler til at kunne følge med i den politiske debat. Mød formanden for Ordblindeforeningens afdeling på Bornholm og få en snak om problemerne.
Beskrivelse:
Ordblinde er Danmarks største handicapgruppe. Det er en særlig demokratisk udfordring at de ordblinde er afskåret fra de sædvanlige kanaler til at kunne følge med i den politiske debat. Mød formanden for Ordblindeforeningens afdeling på Bornholm og få en snak om problemerne.
Deltagere:
Tom West, kredsformand, Ordblindeforeningen. Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening. Maria Fromseier Kjærgaard, kommunalbestyrelsesmedlem (S), Bornholms Regionskommune. Chris Bjerknæs, Dansk Folkeparti.

Hvad kan tweens og unge bruge biblioteket til?

Arrangør:
Folkeuniversitetet. Biblo dk.
Dag:
17. juni 15:00 - 16:00

Sted:
F13 Folkeuniversitetet - Ved Allinge Røgeri / Bibliotek

Resumé:
I anledning af lanceringen af hjemmesiden "Biblo" går direktøren for Danmarks Biblioteksforening i clinch med en gruppe skoleelever om, hvad der kan gøre bibliotekerne mere attraktive for denne brugergruppe.
Beskrivelse:
I anledning af lanceringen af hjemmesiden "Biblo" går direktøren for Danmarks Biblioteksforening i clinch med en gruppe skoleelever om, hvad der kan gøre bibliotekerne mere attraktive for denne brugergruppe. I en tidligere undersøgelse blev der fremsat et ønske om, at biblioteket skulle være et godt sted at score.
Deltagere:
Michel Steen-Hansen, direktør, Danmarks Biblioteksforening. Klaus Støvring, redaktør, Biblo.

Men jeg ser selvfølgelig også frem til når vi i Bibzonen byder ind og er naturligt nok mest forberedt til de hvor jeg selv er på scenen

Brænder de bøger på biblioteket? 

Dag:
18. juni 12:30 - 13:00
Sted:
G27 Kulturens Telt / Kulturens Plads (foran) - Allinge Havn, inder- og ydermole
Resumé:
Skyd på bibliotekaren! I den offentlige debat fremtures ofte med at man brænder bøger på biblioteket, mens personalet hævder de formidler litteratur ud fra aktualitet og kvalitet. Kom og find ud af hvad der er op og ned i debatten om moderne litteraturformidling.
Beskrivelse:
Skyd på bibliotekaren! I den offentlige debat fremtures ofte med at man brænder bøger på biblioteket, mens personalet hævder de formidler litteratur ud fra aktualitet og kvalitet. Kom og find ud af hvad der er op og ned i debatten om moderne litteraturformidling.
Deltagere:
Tine Jørgensen, Formand, Bibliotekarforbundet. Mogens Vestergaard, Formand, Bibliotekschefforeningen. Jakob Heide Pedersen, Chef, Københavns Hovedbibliotek. Michel Steen-Hansen, Direktør, Danmarks Biblioteksforening.


Forandrer dannelsen sig af at blive digital?

Dag:
18. juni 16:00 – 16:30
Sted:
G27 Kulturens Telt / Kulturens Plads (foran) - Allinge Havn, inder- og ydermole

Resumé
Sociale medier danner i høj grad rammerne for unges identitet og er en vigtig platform for deres selvfremstilling. Risikerer vi at den opvoksende generation bliver udannet af at vokse op med selfies og dokumentation af alt fra madvaner til shoppingture?
Hvordan kan biblioteket bidrage til dannelse?
Deltagere
Søren Schultz Hansen, erhvervsforsker og ekstern lektor på CBS og forfatter til bogen ’Digitale indfødte på Job’
Knud Romer Jørgensen, debattør og forfatter
- i samtale med Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe